Aikido och andra kampsporter

Vad är egentligen Aikido och hur skiljer den sig från liknande kampsporter? Aikido tillhör liksom judo och karate de moderna budosporterna som uppstod för snart 100 år sedan i Japan som en typ av österländsk filosofi och kampkonst.

Aikido har utvecklats från traditionella kampkonster som jujutsu och här på sidan kommer du att lära dig mer om denna fascinerande budogren men även om andra kampsporter och vikten av fysisk träning. När du tränar kampsport kommer du märka att träning hänger ihop med din hälsa överlag och att det finns en mängd positiva effekter som kommer av kampsport som en typ av fysisk träning.

Vad som är speciellt med Aikido är att du ska undvika att konfrontera energi. Du lägger istället din kraft hos din partner som du alltid övar med. Harmoni uppnås genom olika grepp och kasttekniker och man kan även använda träsvärd eller traditionella rundstavar. Största delen av träningen görs alltså parvis där man gör övningarna mot varandra.

Det anordnas sällan tävlingar i Aikido, man använder sig istället av graderingar med examen efter utförda prov. I Sverige används ofta vitt bälte som nybörjare och svart när du har uppnått en avancerad nivå, men även inom den svarta nivån finns olika graderingar.

Även om Aikido kan användas som självförsvar är den huvudsakliga uppgiften att röra sig från konflikt till harmoni. Då du aldrig rör vid din aikidopartner kallas sporten ofta för den fredliga kampsporten. Du tränar även upp din mentala förmåga och du kan därmed utvecklas inom sporten hela livet.

Comments are closed.
Back To Top