Varför träna Aikido och liknande sporter?

Sporten Aikido har olika syften varför det kan få flera positiva effekter om du väljer att träna denna kampsport. Den gör dig smidigare samt att du blir fysiskt starkare i kroppen. Men det finns också en annan aspekt som gör att många tränar denna typ av sport, nämligen den japanska kulturen och den österländska filosofin som den härstammar från, vilket också ger dig mental träning.

En annan aspekt är gemenskapen som uppstår när man tränar i grupp. Du har en partner som du hela tiden tränar mot och alla hjälper varandra att utvecklas och bli bättre. Kampsporter som Aikido kan användas i självförsvar, men vad man menar med att försvara sig själv i just Aikido är att du övar upp dina reflexer och lär dig att hantera konflikten på ett fredligt sätt genom att skapa harmoni i rörelsen.

Motionsform

Kampsporter som Aikido kan naturligtvis även användas som motion då kroppen mår som bäst när den får röra på sig och vi behöver aktivitet för att må bra. Med Aikido kan du utöver detta träna upp din balans, styrka, kondition och koordination, vilket ju gäller för många österländska övningar såsom yoga.

Därmed kan du både få bättre kroppskontroll och hållning. Har du ont i ryggen kan det till exempel vara bra att träna Aikido då många upplever att ryggen har blivit bättre efter att ha använt Aikido som träningsform.

Mental träning

De japanska budo arterna innebär också att du får mental träning då den japanska filosofin ser både psyke och kropp som lika viktiga och att de tillsammans skapar en helhet. Därför upplever många att de blir lugnare och mer stabila av att träna budosporter. En följd av detta är bättre självkänsla och ett ökat självförtroende som du har användning av i alla delar av livet.

Balans

Många upplever att de har en stressig vardag, och genom att träna Aikido och liknande sporter kan det hjälpa dig att få mer balans. Det är nämligen viktigt att befinna sig i nuet och vara närvarande när man tränar en sport som Aikido. Du övar också upp din andning, vilket i sin tur gör att du kommer känna dig mindre stressad.

Comments are closed.
Back To Top